Takové cenovky nebyly v českých obchodech dlouho k vidění. Olej v akci za 28,15 koruny, kuřecí prsní řízky za 97,29 a třeba vejce z podestýlkového chovu za 33,98 koruny za deset kusů. Obchodníci na začátku roku využili snížení sazby daně z přidané hodnoty na potraviny ve svém marketingu a na regálech i v akčních letácích někteří z nich inzerovali ceny s přesností na haléře.
Zda Češi v lednu skutečně nakupovali potraviny levněji než v prosinci, lze nyní už prokazatelně vyhodnotit. Český statistický úřad ve čtvrtek zveřejnil podrobné údaje o lednové inflaci. Potraviny jako celek mezi loňským prosincem a letošním lednem zlevnily o nepatrných 0,3 procenta.
Jednotlivé potraviny se mezi sebou ale výrazně liší. „Nižší byly především ceny chlebů, a to o 3,5 procenta, uzenin o 2,4 procenta a cukru o 8,2 procenta,“ uvedli statistici. „Meziměsíčně se naopak zvýšily zejména ceny ovoce, a to o pět procent, a zeleniny o 2,4 procenta, z čehož ceny brambor byly vyšší o 5,7 procenta.“
Podrobný pohled na desítky potravin, u kterých statistici uvádějí podrobné údaje, ukazuje, že většina sledovaných potravin skutečně zlevnila. Za více peněz než v prosinci pořizují Češi především zmíněné ovoce a zeleninu. U nich je ale zdražení logicky vysvětlitelné – jedná se o sezonní zboží, které během zimy zdražuje, a naopak zlevňuje po sklizni.
„Ohledně cen potravin probíhaly čilé diskuse, zda obchodníci promítnou nižší DPH do konečných cen pro zákazníky, a vypadá to, že prodejci byli v nastavení svých cenových požadavků spíše umírněnější,“ zhodnotil data analytik Raiffeisenbank Martin Kron.
Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler nicméně upozornil na riziko, že část podniků nechtěla přenést všechny náklady skokově do lednových cen a budou je navyšovat postupně v průběhu následujících měsíců. Inflaci v příštích měsících podle něj také může ovlivnit právě vývoj cen potravin, který by nemusel být tak umírněný jako v posledních měsících.